27 oktober 2009

FIXA FRÄSCH HY I 20 STEG


Är din hy fnasig och grådaskig eller finnig och lika glänsande som nystekt bacon?

Dags att göra något då.

Här är 20 smarta steg till en finare hud i höst!

1. Solskydd

Solens strålar kan förstöra din hud och orsaka djupa rynkor, torr, grov hud, leverfläckar och mer allvarliga men som cancer. Faktum är att de flesta ålderstecknen du får beror på just solen.

Så solskydd är verkligen källan till ungdom. Även om sommaren är på upphällningen så kan det fortfarande bli en del soliga dagar och kanske hägrar en solresa i vinter? Även snön gör solens strålar starkare. Ha för vana att alltid smörja in huden med solskydds faktor 15 i Sverige och 30 på solresan.

2. Maska

Använd en bra ansiktsmask ett par gånger i veckan som passar just din hud. Och låt den ligga på tiden ut!

3. Kusin vitamin

Äter du en bra och allsidig kost med mycket frukt och grönt behöver du troligen inga vitaminer, men försök välja mat som är rik på vitamin A, B, C och E. De är extra snälla mot huden.

4. Sov dig skön

Jodå, du blir faktiskt snyggare om du sover mer. Minst sju timmar per natt behöver huden för att återhämta sig. På natten kan du dessutom satsa på en mer näringsrik kräm eftersom huden vilar och är mottaglig för de extra aktiva ingredienser som ofta finns i nattkrämer, som retinol, vitamin C och AHA-syror.

Låt bli den feta nattkrämen om din hud är fet och välj i stället en lätt fuktkräm. Är du torr bör du satsa på en fuktgivande, lite fetare kräm, är du känslig använd en antiinflammatorisk och har du pigmentfläckar kan du i stället satsa på en kräm som ljusar upp huden.

VARNING! Undvik den feta krämen runt ögonen – den kan göra huden svullen.

5. Hitta rätt typ

Välj alltid produkter som passar din hudtyp, annars riskerar du att förvärra dina problem i stället för att ge huden den hjälp den behöver.

6. Försiktighet

Ta det lugnt! Din hud behöver inte skrubbas tills den blir illande röd. Välj en peeling utan korn eller med riktigt små, annars blir din hud bara irriterad.

Var försiktig med riktigt aktiva krämer, så kallade cosmeceuticals. Rådfråga först en hudterapeut om det passar just din hud, annars kan det göra mer skada än nytta.

7. Var varsam runt ögonen

När du stryker på ögonkräm – massera inte in den som om det gällde livet. Klappa eller stryk försiktigt på den eftersom huden där är mycket tunn och känslig. Gnugga aldrig runt ögonen.

8. Foundationtricks

Täck aldrig hela ditt ansikte med foundation, risken är att du ser ut som en clown. Välj i stället bara de delar som verkligen behöver täckas en smula, men var sparsam!

9. Sminka av!

Hur trött du än är ska du aldrig sova med makeup. Huden behöver tvättas ren för att få chans att vila ut under natten. Hud som har makeup dygnet runt slits och förlorar sin lyster.

10. Håll rent

Dina makeupborstar och applikatorer är läbbiga bakteriehärdar som rör din hud varje gång du använder dem. Liksom ditt örngott behöver de göras rena ofta. Undvik att använda hårprodukter vid läggdags eftersom kombinationen fet ansiktskräm och hårprodukter kan ge dig en och annan extra blemma.

11. Pilla inte

Kläm aldrig på en finne, det kan ge fler finnar, ärr, gropar, infektion och förstorade porer. Undvik över huvud taget att ta på ansiktet. Om du inte kan låta bli – badda med ansiktsvatten för att minska risken för infektion.

12. Överdriv inte

Att tvätta ansiktet överdrivet mycket kan göra det rött och känsligt – i värsta fall faktiskt förstöra huden. Det räcker med en rejäl rengöring på kvällen, på morgonen är det fullt tillräckligt att blaska ansiktet med ljummet vatten. Torka aldrig huden torr – klappa den i stället.

13. Fukta ofta!

Fuktkrämer kan faktiskt åstadkomma mirakel. Är du torr kan små, tunna torrhetslinjer uppkomma, något som du enkelt tar bort med rätt fuktkräm.

Hudkrämen hjälper till att behålla fukten i huden och bygger ett skyddande ”skal” över den för att förhindra att den torkar ut.

Ett knep för att se om du behöver en fuktrik kräm är att vänta 20 minuter efter duschen. Om din hud känns stram behöver du en. Allra bäst är det att smörja in huden när den fortfarande är varm och lätt fuktig efter rengöringen. Har du fet hud kanske du i stället ska ha en lätt gelkräm som mattar ner huden.

14. Ha separat ögonkräm

Känn på huden under ögonen och känn sedan på resten av ansiktet. Känns inte likadant va? Därför måste du ha en särskild kräm för ögonen. Blir du lätt puffig och svullen – välj en gelkräm och undvik att smörja in ögonlocken på natten.

15. Rök inte

Det går inte att säga för ofta: rökning förstör din hud och får dig att åldras snabbare.

Rökare har generellt sett fler och djupare rynkor än ickerökare. Deras hud har också mindre lyster, fler och synligare ytliga kärl samt sämre elasticitet.

De får också rynkor på ställen som ickerökare sällan får förrän mycket sent i livet, till exempel runt munnen.

16. Begränsa badet

Visst är det skönt med långa, heta bad, men din hud håller inte riktigt med. Hett vatten under lång tid gör huden torr, så sitt max 15 minuter i badet varje gång.

17. Undvik tvål

Klart du kan tvätta ansiktet med vanlig tvål. Om du inte är rädd om huden.

Är du det ska du undvika starka tvålar och i stället välja milda varianter speciellt anpassade för ansiktet. Har du riktigt fet hud kan du välja en skumtvål, är du lite torrare en oljigare rengöringstvål och för den känsliga kanske en mild rengöringsmjölk är bäst.

18. Massera mera

Massage är inte bara skönt för trötta ryggar – det sätter också igång blodcirkulationen i ansiktet. Massera kinder och hårbotten försiktigt men undvik ögonpartiet. Även akupressur hos en terapeut kan göra underverk med trött hud.

19. Toner eller inte?

Hur är det nu, ska man använda toner eller inte? Om detta tvista de lärda, men du märker ganska snart om din hud mår bra av det. Toner är tänkt att avlägsna de sista resterna makeup, fett och smuts, men det kan även en riktigt bra ren-göringskräm göra.

20. Blekfis

Undersökningar visar att det faktiskt inte främst är rynkorna som gör att vi ser äldre ut. Boven är i stället ojämn pigmentering, orsakad av bland annat solen och hormoner. Blekande krämer, laser och ljusbehandlingar kan minska och i vissa fall helt ta bort pigmenteringarna.

Inga kommentarer: