22 september 2009

Höst deppressionen...


Har härmed börjat på allvar!
Men jag tänker festa bort hösten som jag har gjort
resten av året!!!

Var femte svensk lider av höstmörkret

Känns allt lite extra trist och motigt just i dag?

Du är i gott sällskap – två miljoner svenskar deppar när mörkret tar över. Och allra värst mår vi runt höstdagjämningen.

Medan vissa nöjt kurar upp sig i mysfåtöljen med rykande tekopp och pockettravar lider var femte svensk av höstmörkret. Trötthet, minskad sexlust och ett avgrundssug efter socker – med de dunkla ruskdagarna kommer deppet som ett brev på posten. Med pluskilon och frustrerade partners i släptåg.


En halv miljon drabbas hårt

En halv miljon svenskar, 5-6 procent av befolkningen, sjunker ner i mörkret och blir deprimerade. I de här fallen då hjälp behövs talar man om Seasonal Affective Disorder (SAD), det vill säga årstidsrelaterad depression.

Och det är nu i september, som säsongsdeppet slår till. Liksom i mars, när ljuset återvänder. För det är inte bara mörkret i sig som får oss att må dåligt, förklarar sömnproffessor Torbjörn Åkerstedt, utan den snabba förändringen, när timmarna som solen är uppe raskt blir färre och färre.

Snabbast går det just vid höstdagjämningen. Bara den här veckan tappar Kirunaborna 36 minuter av dagen, göteborgarna förlorar 29 minuter.

– Vår biologiska klocka hinner inte med. Sömnhormonet melatonin snurrar runt i kroppen hela dagen och vi känner oss mosiga och nere.


Ljusbehandling är bäst

Bästa sättet att bli pigg i mörkret är ljusbehandling, tycker professorn:

– En bordslampa på 2000 lux som du köper själv har lika bra effekt som de på klinikerna. Titta mot lampan 30 minuter om dagen och du får en riktigt bra effekt redan efter ett par behandlingar.

Inga kommentarer: